Videoproductie – Tips video laten maken

21 okt, 2020

In de huidige mediastrategie kun je er eigenlijk niet meer om heen: video. Een feit is dat bewegend beeld meer de aandacht trekt en vasthoudt dan een stilstaand beeld. Om bij het begin te beginnen, waarom videocontent? De cijfers liegen er niet om. Meer dan driekwart van het internetverkeer bestaat uit video. Vooral het gebruik van video’s op social media platformen is enorm populair. Niet zo gek als je over de verschillen nadenkt. Waar je met één afbeelding ook maar één boodschap kunt communiceren, kun je met video een compleet verhaal vertellen. Dit wordt in het jargon ook wel storytelling genoemd. Meer dan 64% van de consumenten is eerder geneigd om een product te kopen, wanneer ze er een video van hebben bekeken.

Videocontent

Effectief is videocontent dus zeker. Echter, kent het produceren van video’s een hogere drempel dan andere vormen van content; het is erg specialistisch en bewerkelijk op vele vlakken. Het kost tijd en geld om video op de juiste manier te implementeren. Om deze reden wordt vaak de keuze gemaakt om videoproductie uit te besteden. Ondanks dat je een bedrijf in de arm neemt, is het fijn om zelf ook wat achtergrondinformatie te hebben. Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom hier een aantal handige tips.

Tip 1 – Het concept

Denk goed na wat het doel is van de video. Een eerste stap is namelijk om het concept voor een video te bedenken. Wat wil je laten zien en hoe ga je dit in beeld brengen? En wat voor resultaat moet het opleveren? Grote kans dat de partij die je inschakelt hiernaar vraagt. Het is dan wel zo fijn als je intern al bepaalt hebt welke richting je op wilt gaan.

Tip 2 – Onderschat een script/shotlist niet

Het lijkt soms een beetje overbodig, een script voor een video van bijvoorbeeld maar een halve minuut. Maar een script is zeker aan te raden hoe kort de video ook is. Aan de hand van een script en of shotlist (lijst met alle scenes en bijbehorende camerahoeken) heb je overzichtelijk wat er nog gefilmd moet worden. Op die manier houdt je overzicht en weet je zeker dat je niks vergeet tijdens de draaidag.

Tip 3 – Duidelijke briefing

Wanneer de draaidag erop zit, is het tijd om de video te monteren. Een duidelijke briefing zorgt ervoor dat je een video ontvangt die goed aansluit bij jouw wensen en eisen. Geef bijvoorbeeld duidelijk aan of er rekening moet worden gehouden met een huisstijl, of er voorkeur is voor bepaalde muziek etc.

Tip 4 – Maak een video voor een specifieke doelgroep

Een video wordt vaak gemaakt met de beste intenties vanuit het bedrijf zelf. Logisch natuurlijk, maar zorg ervoor dat je de doelgroep niet uit het oog verliest. Uiteindelijk moet de video de beoogde doelgroep aanspreken. Houd dus rekening met bijvoorbeeld de snelheid van de video, muziekkeuze, afwisseling van beelden, locatie etc.

Meer weten?

Ben je benieuwd welke mogelijkheden er zijn op het gebied van video binnen Red Rock Media? Stuur me gerust een pm of mail me via: monique@redrockmedia.nl

-->